21-päivän Valittamattomuushaaste – kahdeksan vapaaehtoista tarvitaan!

”Nälkä kasvaa syödessä.”

Siinä tiivistyy ongelma, jonka ytimeen tässä 21-päivän haasteessa pyrimme nyt porautumaan. Koska tämän(kin) asian muut osaavat tiivistää sanoiksi paremmin kuin minä, otetaan videonpätkä suosikki stand up -koomikoltani Louis CK:lta.

————-

Tyypillinen ns. 1st World Problem (kuva: quickmeme.com)

Jos istut alas ja hetken mietit niin kuten videossakin mainittiin, tänä päivänä ja varsinkin globaalisti ajatellen sinulla on asiat hyvin todennäköisesti erittäin hyvällä mallilla. Ongelmat mistä kärsit ovat ns. kehittyneiden maiden ongelmia aka 1st World Problems. Kun elintaso paranee päivä päivältä, monet meistä yllättää vauhtisokeus ja mikään ei tunnu enää riittävän. Usein erinäiset elämää mullistavat kokemukset kuten läheisen menettäminen, sairaus, onnettomuus tai muut vastaavat traagiset tapahtumat pysäyttävät meidät ja vasta silloin oppii jälleen arvostamaan sitä kaikkea millä lopulta on merkitystä. Koska en toivo em. asioita tapahtuvan kenellekään, otetaankin yhdessä tällainen harjoitus missä kokeillaan miltä elämä tuntuu kun karsitaan pois turha valitus 21 päivän ajaksi.

Olen itse kuivaharjoitellut tätä haastetta varten nyt noin kaksi viikkoa ja parhaillaan menen henkilökohtaisessa ennätyksessäni kuudennessa päivässä putkeen. Ensimmäiset päivät menivät 2-3h pätkissä, sitten pikku hiljaa päästiin 12-24 tuntiin ja nyt ollaankin jo hyvässä vauhdissa kohti 21 päivää. On ollut oikeasti silmiä avaavaa miten paljon itsekin tulee valitettua vaikka pidän itseäni huomattavasti keskivertosuomalaista optimistisempana ja positiivisempana ihmisenä. :)

Haaste toteutetaan idolini Tim Ferrisin mallia mukaellen. Eli toisin sanoen, valittaminen on sallittua kunhan heti perään kerrot tavan miten ongelmaa voisi kehittää ja siltä vältytään jatkossa. Pidän tästä tyylistä sillä maailman kehittyminen vaatii ongelmien tunnistamista ja niiden ratkaisemista.

Virallinen A Complaint Free World -ranneke.

Tarvitsen siis haasteeseen kahdeksan vapaaehtoista. Postitan jokaiselle rannekkeen kohtiin ja testi alkaa heti rannekkeen saatuasi. Osallistujat ovat velvoitettuja lähettämään minulle sähköpostilla (joni (ät) optimalperformance.fi) kerran viikossa lyhyen raportin:

 • miten eksperimentti on sujunut?
 • monennessako päivässä mennään?
 • mitä muutoksia tekemisessäsi ja ajatusmaailmassasi olet huomannut?

Julkistan havaintoja blogissani (sinä pysyt anonyyminä) ja projektia seurataan aina 31.5.2012 asti.

Don’t get me wrong, idea ei ole tehdä sinusta yltiöpositiivista hippiä, jota ei saisi enää koskaan v*tuttaa mikään. Jos autosta paukahtaa jakohihna moottoritiellä ja laskeskelet edessä olevan 4000e koneremontin niin olisi mielestäni kohtalaisen tekopyhää samaan aikaan taputtaa käsiä yhteen koska sinulla on kuitenkin katto päänpäällä mitä Darfurin orvoilla ei ole. Ideana on vähentää turhaa vinkumista, varsinkin ilman, että tilannetta koitetaan korjata millään tavalla. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin luvata, että kaksi asiaa tulee tapahtumaan:

 • Turhanpäiväinen vinkuminen ja nillitys loppuu ja alat keskittymään enemmän oleellisiin, eteenpäin vieviin asioihin. Usko tai älä, ketään ei kiinnosta v*tuttaako sinua Johanna Tukiaisen uusin sekoilu. Mieti sitä kun seuraavan kerran taas postitat linkkejä Facebookiin. Niin kauan kuin et tee omassa elämässäsi mitään muutoksia asian johdosta, on ihan yksi ja sama montako uutista luet Kreikan kriisistä tai miten paljon siitä vingut sosiaalisessa mediassa. Ketään täysijärkistä ei kiinnosta kuitenkaan.
 • Sinusta tulee ns. ratkaisukeskeinen ihminen. Kun joku menee persiilleen, saatat ehkä kirota sitä sekunnin tai kaksi mutta heti perään alat pohtimaan miten tilanteen voisi ratkaista ja miten siltä vältytään jatkossa.

Kun tätä pystyy jatkamaan 21 päivää putkeen, voin luvata että muutosta on tapahtunut pysyvällä tasolla.

Säännöt ovat siis hyvin yksinkertaiset:

 • Ranneke ranteeseen ja pyritään olemaan 21 päivää putkeen valittamatta ilman kehitysehdotusta. Kehitysehdotuksen tulee olla positiivisessa hengessä laadittu. ”Helvetin naapuri kun aloittaa nurmikonleikkuun klo 7.00 aamulla. Taidanpa viedä hänet saunan taakse ja vääntää nenän niskaan” ei käy. ”Helvetin naapuri kun aloittaa nurmikonleikkuun klo 7.00 aamulla. Taidanpa käydä kysymässä josko hän voisi aloittaa leikkuun arkiaamuna tai vasta 9.00 jälkeen.” taasen käy.
 • Jos suusta, pään sisällä, kynällä tai näppäimistöltä pääsee valitus ilman kehitysehdotusta, ranneke vaihtuu toiseen ranteeseen ja ajanlasku alkaa alusta. Sinä olet tuomari, ole rehellinen. Itse olen vaihtanut ranneketta yksin autossa keskellä ei mitään viidennen päivän kohdalla.
 • Tarkoitushakuinen porsaanreikien etsiminen säännöistä on kiellettyä. ”Jos ei olisi tätä haastetta päällä niin sanoisin kyllä, että eikö tuokaan urpo osaa liikennesääntöjä?!?” lasketaan turhaksi valittamiseksi ilman kehitysehdotusta ja ajanlasku alkaa alusta.

Näin. Nyt tarvitsen kahdeksan vapaaehtoista, jotka lähtevät mukaan eksperimenttiin. Mukaan pääsee seuraavasti:

 • Tykkää OP:n Facebook-sivusta ja lähetä siellä viestillä nimesi, osoitteesi ja emailisi.
 • Kahdeksan ensimmäistä pääsee mukaan! :)

9 ajatuksia aiheesta “21-päivän Valittamattomuushaaste – kahdeksan vapaaehtoista tarvitaan!

 1. Kati Kaksonen

  Ehtiikö vielä mukaan? Mun päälle tää tekisi oikein hyvää :)

 2. Tässä pääsi käymään niin, että kävin lounaalla ja asioilla ja ilmoittautuneita tuli useampi kymmentä! :D

  Virittelen hommaa niin, että kaikki halukkaat pääsevät kuitenkin mukaan, joten ei muuta kuin infoa tulemaan ohjeiden mukaisesti!

 3. Maria Sainio

  Tahtoo mukaan kans!!!

 4. Hei mäkin haluan tohon haasteeseen! Tosi hieno juttu, ei välttämättä ihan helppoa toki :) saanko osoitteen mihin voin lähettää tietoni, nimeni näet jo meiliosoitteestani.

 5. Paras juttu pitkään aikaan-ja olen elänyt jo aika kauan(ainakin poikieni mielestä).Minäkin haluaisin mukaan,mutta olen siis reliikki ja dinosaurus,enkä ole fb:ssä.Je jollei ranneketta saa,ei se mitään-mennään sitten mieleikuvilla tai lanka ranteessa.Mutta jos mahdollista,olen valmis kaikkeen.Siis kohta lähdössä iltavuoroon keikalle,mutta palaan linjoille myöhemmin illalla.

 6. Ronja Rekonen

  Tää sopii mulle paremmin kuin hyvin, varmaan mies on samaa mieltä… :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


6 × = kaksitoista

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>